Hrvatski jezik
Dobrodošli na Hrvatski jezik -- učenički forum- Osnovna škola Vladimira Nazora, Škabrnja ... test faza... test faza... test faza... test faza


učenički forum - Osnovna škola Vladimira Nazora, Škabrnja ... test faza... test faza... test faza... test faza
 
Početna stranicaPočetna stranica  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  
Login
Korisničko ime:
Zaporka:
Loginiraj me automatski: 
:: Zaboravih zaporku
Latest topics
» 6. razred - vježba za inicijalni ispit
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby andreja sub ruj 07, 2013 4:46 pm

» par njih :D
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby gloriaa skara ned sij 08, 2012 5:49 pm

» Reci mi to online
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby gloriaa skara ned sij 08, 2012 5:22 pm

» Ovo već znam - riješenja radne bilježnice
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby gloriaa skara uto sij 03, 2012 11:58 am

» Inicijanlo paničarenje
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby roko27 uto stu 29, 2011 1:43 pm

» Kod dečkiju?
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby gloriaa skara sub stu 19, 2011 2:17 pm

» Ne prolazu kartice (neprolazu)
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby gloriaa skara sub stu 05, 2011 10:24 am

» Pivo ili piva?
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 4:02 pm

» Štovati ili poštovati?
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 4:01 pm

» Stubište ili stepenište?
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 4:00 pm

» Zabranjeno preticanje ili pretjecanje?
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 3:58 pm

» Koliko je par, a koliko je nekoliko?
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 3:57 pm

» S radošću ili s radosti?
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 3:55 pm

» Zrcalo i ogledalo
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 3:54 pm

» Ju, je, ju, je
Josip Pupačić, Tri moja brata Emptyby Hrvatski jezik sub ruj 24, 2011 3:52 pm

prosinac 2019
ponutosričetpetsubned
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Pretraľnik
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Online
Ukupno je: 2 korisnika/ca online; 0 registriranih, 0 skrivenih i 2 gostiju.

/

Najviše korisnika/ca istovremeno online bilo je: 93, dana pon srp 31, 2017 3:27 am.

Share
 

 Josip Pupačić, Tri moja brata

Go down 
Autor/icaPoruka
Hrvatski jezik
Admin
Hrvatski jezik

Broj postova : 99
Join date : 02.08.2011

Josip Pupačić, Tri moja brata Empty
PostajNaslov: Josip Pupačić, Tri moja brata   Josip Pupačić, Tri moja brata Emptysri ruj 14, 2011 6:38 pm

Tri moja brata

Kad sam bio tri moja brata i ja,
kad sam bio
četvorica nas.
Imao sam glas kao vjetar,
ruke kao hridine,
srce
kao viganj.
Jezera su me slikala
Dizali su me
jablani.
Rijeka me umivala za sebe.
Peračice su lovile
moju sliku.
Kad sam bio
tri moja brata
i ja,
kad sam bio
četvorica nas.
Livade su me voljele.
Nosile su moj glas
i njim su sjekle potoke.
Radovao sam se sebi.
Imao sam braću.
(Imao sam uspravan hod.)
To su bila tri moja brata:
moj brat, moj brat, i moj brat.


Pupačić ovom pjesmom svojoj braći ukazuje na zajedništvo s njima. tokom cijele pjesme ne nalazimo govora o tome da su oni mrtvi, piše o povezanosti s braćom, jedinstvu, sreći i ljubavi koju osjeća za njih, a to izražava uz pomoć slika iz života kada su bili jedno, kada je Pupačić bio ispunjen. Da tako kažem, cjelovita osoba. Tu ljubav prema njima izražava motivima iz prirode u kojima opisuje sebe, kao osobu punu života, sreće i zadovoljstva. Osobu koja on više nije. Njegova sreća pripada prošlosti.

"Kad sam bio
tri moja brata
i ja,
kad sam bio
četvorica nas.
Livade su me voljele.
Nosile su moj glas
i njim su sjekle potoke.
Radovao sam se sebi.
Imao sam braću.
(Imao sam uspravan hod.)"


U zadnja dva stha daje doznanja da, iako su njih četvorica činila jedno zajedništvo, svaki je bio pojedinac; osoba za sebe. on je svakog od njih jednako volio i ne želi ih izdvajati ili bilo kojeg od njih stavljati na prvo mjesto.

"To su bila tri moja brata:
moj brat, moj brat, i moj bratRođen: 19. rujna 1928. u Slimenu pokraj Omiša
Poginuo: 23. svibnja 1971. u zrakoplovnoj nesreći na Krku


Evo me, moj svijete, na raskršću i
tvom i mom.
Oprostimo se. - Ti plačeš.
Moj križ svejedno gori.
Udaljuješ se; bez pozdrava,
bez riječi, bez Boga.
I odlazim prema istoj nepoznatoj
zvijezdi.


Tako se u pjesmi Moj križ svejedno gori, lirskom slutnjom, oglasio hrvatski pjesnik Josip Pupačić, malo prije tragične smrti 23. svibnja 1971. u zrakoplovnoj nesreći na Krku u kojoj su poginule i njegova supruga i kći. Svako kasnije čitanje tih potresnih stihova ne može se shvatiti drukčije nego kao kobno predskazanje vlastita kraja.

Josip Pupačić, Tri moja brata 2616CA62-5B6C-BC4C-A096-973FFB500999_thumb


Josip Pupačić je rođen 19. rujna 1928. u Slimenu pokraj Omiša. Nakon klasične gimnazije u Splitu odlazi na studij književnosti u Zagreb. Od 1959. asistent je pri Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta, a u Lyonu i Londonu je lektor i profesor hrvatskog jezika. Pupačić je zajedno sa svojim naraštajem oko časopisa Krugovi tražio dublji, istinitiji životni realitet. Odmjerenom strukturom svojih refleksivnih metaforičkih pjesama očituje iskonsku vezanost uz podrijetlo i zavičaj. Ne privlači ga pritom toliko egzotika mediteranskog krajolika koliko svijest o pripadnosti neprekinutom lancu što ga tvore preci i potomci, te svijest o ljudskom bivanju u jedinstvu sa zemljom kojoj pripadaju. U tu se bliskost uklapa i Pupačićeva vezanost uz more i njegovo vječno beskrajno bivstvo. Najbolji je lirski izraz te tematike antologijska pjesma More. Pesimističan osjećaj života prouzročen tragičnim događajima u obiteljskom i osobnom životu, primjerice u pjesmi Tri moja brata o smrti trojice braće, uzdiže Pupačićevo lirsko obzorje do svemirskih razmjera, do smisla vlastita i općeg opstanka.
Između prve Pupačićeve zbirke Cvijet izvan sebe 1958. i zadnje Moj križ svejedno gori 1971. stanovita kriza u pjesnikovu stvaralaštvu poklapa se s njegovim sukobima s nekim pojavama u društvu. No izvore produbljenosti svojega lirskoga izričaja Pupačić je uvijek, pa tako i u zadnjoj zbirci, iznova nalazio u čudesnoj zavičajnoj utemeljenosti, sjećanju na djetinjstvo i lirskom oblikovanju i očitovanju proživljenog, što njegovu poeziju uzdiže u same vrhove novije hrvatske književnosti.
Za života je objavio sljedeće zbirke pjesama: "Kiše pjevaju nad jablanima", "Mladići", "Cvijet izvan sebe", "Oporuka", i "Ustoličenje". Posthumno su mu izašle zbirke: "Moj križ svejedno gori" i "Uspravan hod".
Josip Pupačić (Slime kraj Omiša, 19. rujna 1928. - Krk, 23. svibnja 1971.), hrvatski književnik.
Nakon klasične gimnazije u Splitu odlazi na studij književnosti u Zagreb. Od 1959. godine asistent je pri Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta, a u Lyonu i Londonu je lektor i profesor hrvatskog jezika.
Bio je urednik Krugova i Književnika. Pupačić je zajedno sa svojim naraštajem oko časopisa Krugovi tražio dublji, istinitiji životni realitet. Odmjerenom strukturom svojih refleksivnih metaforičkih pjesama očituje iskonsku vezanost uz podrijetlo i zavičaj. Ne privlači ga pritom toliko egzotika mediteranskog krajolika koliko svijest o pripadnosti neprekinutom lancu što ga tvore preci i potomci, te svijest o ljudskom bivanju u jedinstvu sa zemljom kojoj pripadaju. U tu se bliskost uklapa i Pupačićeva vezanost uz more i njegovo vječno beskrajno bivstvo. Najbolji je lirski izraz te tematike antologijska pjesma More. Pesimističan osjećaj života prouzročen tragičnim događajima u obiteljskom i osobnom životu, primjerice u pjesmi Tri moja brata o smrti trojice braće, uzdiže Pupačićevo lirsko obzorje do svemirskih razmjera, do smisla vlastita i općeg opstanka.
Između prve Pupačićeve zbirke Cvijet izvan sebe (1958.) i zadnje Moj križ svejedno gori (1971.) stanovita kriza u pjesnikovu stvaralaštvu poklapa se s njegovim sukobima s nekim pojavama u društvu. No izvore produbljenosti svojega lirskoga izričaja Pupačić je uvijek, pa tako i u zadnjoj zbirci, iznova nalazio u čudesnoj zavičajnoj utemeljenosti, sjećanju na djetinjstvo i lirskom oblikovanju i očitovanju proživljenog, što njegovu poeziju uzdiže u same vrhove novije hrvatske književnosti.
Stradao je u zrakoplovnoj nesreći.

Djela:
• "Kiše pjevaju na jablanima",
• "Oporuka",
• "Moj križ svejedno gori",
• "Moj grob",
• "More",
• "Tri moja brata",
• "Ne može se rastati od mene".
JOSIP PUPAČIĆ
(Slime kraj Omiša, 19. rujna 1928. - Krk, 23. svibnja 1971.)Završio gimnaziju u Splitu i Filozofski fakultet u Zagrebu. Bio je urednikom kultnoga časopisa Krugovi i časopisa Književnik. Kao lektor je radio na Sveučilištu u Lyonu (1961.-1963.). Na Filozofskom je fakultetu radio na Katedri za stariju hrvatsku književnost.
Za razliku od svojih vršnjaka krugovaša (S. Mihalića, I. Slamniga, M. Slavičeka), Pupačić više slijedi Kaštelanov motivski trag koji ga vodi začudnosti djetinjstva, uspomenama i opsesijom smrću. U njegovoj poeziji otkrivamo idealne slutnje još nepomućenih davnih sjećanja, ali i traganje za izgubljenim dječaštvom koje neprestano prati pritajena sumorna reminiscencija prošlosti. I u najzanosnijim njegovim ushitima pritajeno je prisutan osjećaj tuga koji je nekada davno zakrio vedrinu sreće. Obitelj je ishodište njegove poezije, ali i njegova bol koju neprestance izriče - sve njegove nostalgije, tuge, sumorna sjećanja na mrtvu braću, na samohrane sestre, na nesagrađenu kuću, na opustjelu idilu zavičaja, nose obilježja toga kobno zaustavljenog smijeha mladosti. Misaono spoznavanje koje prati taj nespokoj dio je njegova pjesničkoga nadahnuća, tako da se poetska simbolika i metaforika pretvaraju u unutrašnju lirsku dimenziju. Pupačićev je doživljaj konvergirao od zelenih livada djetinjstva do nespokojstva mladosti, u njoj se javlja istodobno dječak i zreo čovjek koji progovara izričujći očitovanja ljudskoga bola, jer, kako je sam pjesnik napisao: "Ništa nije tako veliko i ljudsko kao tuga spojena s ljubavlju. I ništa tako sveto kao život.".
Vizualizaciju slika ostvaruje iznimnom vezom između realnoga i irealnoga svijeta doživljavanja, osobito povezanu s zvukovnom stranom izraza.
Jezično mu je izražavanje jednostavno, minimalističko, lišeno ukrasa i prožeto izvornom i slikovitom metaforikom. Pjesme su dorađene i izrazito ritmički strukturirane. Što se metrike tiče, u njoj se približava šimićevskoj koncepciji, vraćajući se, od svih pripadnika svojega naraštaja, u najvećoj mjeri hrvatskoj tradiciji i njezinoj dugostoljetnoj stečevini.
Među najpoznatijim su mu pjesmama More, Tri moja brata i Zaljubljen u ljubav.
Stradao je u zrakoplovnoj nesreći na krčkom aerodromu.[center]

_________________
Hrvatski jezik
[Vrh] Go down
 
Josip Pupačić, Tri moja brata
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Hrvatski jezik :: Učionica Hrvatskoga jezika :: Književnost :: 8. razred-
Forum(o)Bir: